I går kom bøkene fra trykkeriet. De fleste ble sendt rett til Forlagssentralen.



Denne boken har en litt annen historie, enn de to forrige. Den brøytet seg formelig frem, mens aktuelle forskningsrapporter formelig kom seilende på en fjøl. Det har vært mye arbeid, men det har stort sett foregått i flytsonen. Det som i starten var tenkt som et hefte om erstatingsrett ble noe helt annet. Siden jeg fikk stadig flere henvendelser om søksmål etter mobbing tenkte jeg det var behov for mer informasjon.
Mens jeg satt og skrev fikk jeg henvendelser som gjorde at jeg fort skjønte at jeg måtte lage en mobbeverktøykasse. Den skulle ineholde all kunnskapen som team Liland hadde opparbeidet seg i løpet av de siste tyve årene, også den tause kunnskapen man får etter å ha fordypet seg i et tema så lenge. Da ser man sammenhenger det tar mange år å se. Som de andre bøkene er også denne tuftet på forsking, men vi går også til mobbedommene og til lovverket. Vi går svært grundig til verks, boken er skrevet etter teskjemetoden.
For å løse mobbeproblemet må vi starte med mobbedommene, ikke med forskningen. Mobbedommene beskriver i detalj hvor det går galt, og hva som må gjøres for å bekjempe mobbing. Derfor er det rart at så få leser mobbedommene. Hvorfor taper kommunene? Alt står i mobbedommene. Hva må gjøres for å bekjempe mobbing? Svaret finnes i mobbedommene. Mange er redde for å gjøre noe, for de er redde for å gjøre noe galt. Hvis en går til dommene ser man at det ikke er det som blir gjort som gjør at kommunene taper. Det er når handling uteblir at kommunene får dommer mot seg. Vi trenger handling, og mennesker med mot for å løse mobbeproblemet.



Vi kommer tilbake med mer detaljert informasjon og innholdsfortegnelse når det nærmer seg lansering, den 20.april. Med denne boken takker vi av som mobbesktivister. Vi har gjort vårt, og nå har vi delt all vår kompetanse i tre bøker. Det mener vi holder. Boken har seks kapitler, i svært ulike lengder. Hvor det første er det lengste. Det handler om bakgrunnsinformasjon for å forstå hva som skjer. Eller skal vi kanskje si at vi også forklarer hvorfor ingenting skjer? Kapittel 2. handler om lovverket vi trenger å kunne, samt rundskriv med mere.
Det handler om FNs barnekonvensjon, grunnloven, kapittel 9a, barneloven, vergemålsloven, forvaltningsloven, straffeloven mm. Kapittel 3. tar for seg de rettslige prosesser og erstatningsrett. Kapittel 4. handler om oppreisningsordninger. Mens kapittel 5 tar for seg andre ting som blant annet selvmordsfare, lydopptak, konflikthåndtering med mere. I kapittel 6 har vi laget en punktliste over hva vi mener skal til for å få ned mobbetallene, og begrense skadeomfanget. Før lansering skal vi samle krefter til utgivelse sammen med familien. Mens vi samler krefter til nok et bokslipp vil jeg sitere Bjørnstjerne Bjørnson: En familie som holder sammen er uovervinnelig👍